近い将来、人類は藻(も)を食べて生きることになるかも知れません。それは栄養が豊富なだけでなく、土地が不要だという利点があるからです。BBC放送が報じた、興味深い話に耳を傾けてみます。

Introduction

How do you feed the world’s ever-growing population when the amount of land available to grow things is getting smaller? Could pond scum be the answer? Scientists say this microalgae, which can be grown almost anywhere, could be part of the solution.

はじめに
増え続ける世界の人口をどうやって養うのでしょうか? 今やモノを育てるために利用できる土地の供給量自体が少なくなっているというのに。池のカスがその答えになるのでしょうか? 科学者たちは、ほとんどどこでも栽培できるこの微細藻類が解決策の一部になるかもしれないと言っています。

In this programme, we’ll be looking at an unusual food called microalgae and asking whether eating algae might be better for our health and the health of the planet.

このプログラムでは、微細藻類と呼ばれる風変わりな食べ物に向き合います。それで、藻類を食べることが私たちや地球にとって健康のために良いかどうかを問うていきます。

Pond scum is the slang name for microalgae – green plant organisms, such as spirulina, which grow in water-like ponds and look a bit slimy or scummy before being dried. Here, we’re talking about edible algae, meaning it’s OK to eat.

「ポンズスカム(池のカス)」は微細藻類の俗称です。それは、スピルリナ(ラセン藻)などの緑の植物性生物で、池のような水辺で成長し、乾燥される前は少しぬるぬるしていたり、カスのように見えます。ここでは、食用藻類の話をしており、食べても大丈夫ということです。

These types of food algae are actually good for your body! Microalgae like spirulina and chlorella are packed full of proteins, vitamins and antioxidants. Because they are so healthy, they’re having a moment right now, meaning they are becoming more well-known and popular.

これらのタイプの食べられる藻類は、実際に体にとって有益なのです。スピルリナとクロレラのような微細藻類は、タンパク質とビタミン、抗酸化物質が豊富に詰まっています。とても健康に良いので、ブームになってきています。つまり、よく知られるようになり、人気を博していることを意味しています。

As well as all these health benefits, there’s another advantage to microalgae superfoods – one that could potentially benefit the whole planet. BBC Radio 4’s The Food Programme asked Professor Alison Smith, Head of Plant Sciences at Cambridge University, to explain:

こういった、健康上の利点だけでなく、微細藻類というスーパーフードにはもう一つの利点があります。それは、地球全体に利益をもたらす潜在性をもっているかも知れないということです。BBCラジオ4のフードプログラムが尋ねたことに対して、ケンブリッジ大学の植物科学部長アリソン・スミス教授が説明しました。

Alison Smith, Professor, Head of Plant Sciences at Cambridge University

As the population of the world increases and the land that’s available for agriculture is becoming stretched, there’s an interest in trying to increase productivity by other means…so sustainable intensification of agriculture is one way…

世界の人口が増加し、農業に利用できる土地が手狭になってきたため、他の方法で生産性を高めようとする動きが出てきました。そこで、持続可能な農業を強化することが一つの方法として求められているのです。

We know that microalgae are superfoods, nutritionally rich in vitamins and protein, but how do they help reduce the need for agricultural land? Alison Smith explains:

微細藻類がビタミンやタンパク質を豊富に含むスーパーフードであることは分かるとしても、どうやって農地に対するニーズを減らすことに役立つのでしょうか。アリソン・スミス氏がさらに説明します。

Alison Smith

…they can be grown in all sorts of locations – in water, in oceans, in ponds, lakes and so on, even on your patio and on snow… so one of the possibilities is to produce these organisms in cities and towns because they don’t need the open landscape to be grown.

微細藻類はすべての種類の場所で成長することができます。水辺や海、池、湖などでも、さらには、中庭や雪の上であっても。ですから、これらの生物を都市や町の中で生産することも想定できるのです。

 

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